Vinderen blev Kristoffer Ringsing, der havde lagt grillet
jomfruhummer, tang, tangkartofler og kantareller, på tallerkenerne ved Jomfruhummerfestivalen
på Læsø.

Tirsdag var fiskedag i mit barndomshjem. Det var ikke en dag
min søster og jeg så voldsomt frem til.
Men det var helt fast med mindre juleaften faldt på en tirsdag. For om
tirsdagen kom fiskebilen ude på vejen, og min mor tog sin pung, der var lagt
parat, og gik ud og købte fisk. Det var enten fiskefars, rødspætter eller
torsk. En sjælden gang imellem var det nogle med grønne ben.

Men grønne eller ej. Der var ben i det hele – masser af ben,
vist også i fiskefarsen. Og så kogte kartofler og tyk persillesovs. Det var uhyggeligt. Men ned skulle det. Og det
er jeg glad for.

Så langsomt ændrede min syn på fisk som fødevare sig dog, og
jeg var blevet fiskespiser, inden den dag jeg blev indskrevet i folkeregisteret
på Læsø.

Men jeg havde jo egentlig aldrig smagt fisk. Altså helt
friske og rigtige fisk. Sådanne lækkerier mødte jeg først på Læsø, hvor de blå
kuttere og de små fritidsfiskerfartøjer bringer dem i land, mens de stadig
spræller, altså fiskene. Og ikke kun om tirsdagen. Det var, blev og er noget
andet end fastlandsfisk.

Og jomfruhummeren er den allerbedste, b.la. fordi benene
udvendigt på en hummer..

Gode råvarer er alfa og omega i god mad.

Jomfruhummerfestivalen på Læsø er en præsentation af det
bedste af det bedste.
Fem kokke fra den gastronomiske superliga, flere med Michelin-stjerner på cv’et
mødes i godmodig kappestrid om Den gyldne Jomfruhummerklo på havnen i Østerby
den første weekend i august.

Det er ikke hvem som helst, der vinder kloen – og det er
ikke tilfældigt forbipasserende, der afgør kampen.
Medlemmerne af dommerpanelet har prøvet det før – det er dommere fra DM, EM,
VM, madanmeldere, kogebogsforfattere og selv medlemmer af den danske
kokkeelite.
De er formodentlig begunstiget med smagsløg så store, at de får mine til at
minde om solbær – set fra verdensrummet. Og de har æstetisk sans for detaljerne,
som jeg forsøger at lære af.

I år var det Kristoffer Ringsing fra restaurant B-Spis i
Næstved, der vandt. Måske ikke så overraskende; han er også i år blevet kåret
som årets kok.

Hummeren spillede naturligvis hovedrollen på den tallerken,
som Kristoffer forkælede dommerne med. Men den næststørste rolle spillede vist
tangen fra Læsø Tang.
Kristoffer tryllede med carragentang, fingertang og rød ribbeblad – ikke de mest gængse tangarter på spisebordet, men måske derfor så meget mere spændende.

Skål for den friske jomfruhummer fra Læsø, hurra for at
tangen har fundet vej til de danske køkkener og tillykke til Kristoffer.